Muzej Moderne i Suvremene Umjetnosti Rijeka
Muzej Moderne i Suvremene Umjetnosti RijekaHome
Povijest
Zbirke

Izložbe

Aktivnosti

Linkovi

e mail :
e mail
Home Povijest Zbirke Izložbe Aktivnosti Linkovi

 

STRAST

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II, Rijeka

28. 06. - 10. 09. 2005.

Autor, selektor, predgovor, likovni postav:
Branko Cerovac, viši kustos MMSU


Uoči skorog Biennala mladih Europe i Mediterana čije napuljsko izdanje kao okvirnu temu ističe pojam STRAST i specifično temperamentno, mediteransko, strastveno i konfliktno ozračje Napulja, talijanskog grada čija povijest i duh kao da inkarniraju neke od ljepota i užasa do kojih ekstremne "strasti" donose, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti - koji tradicionalno organizira predstavljanje Hrvatske selekcije na toj međunarodnoj manifestaciji - organizira na istu temu posebnu izložbu koja se temelji na autorskom odabiru i tumačenju umjetnina iz fundusa ustanove i širi putem sudjelovanja određenog broja odabranih gostiju, suvremenih hrvatskih umjetnica i umjetnika, te simbolične zastupljenosti starijeg modernog umjetnika Stjepana Lahovskog s radovima iz fundusa MMSU i radovima posuđenim za izložbu iz kolekcije Rakić - Franović.

Medju autorima - gostima u postavu izložbe "Strast" nalaze se Sandro Đukić, s foto portretima Tomislava Gotovca odnosno Antonia Lauera (foto / DVD instalacija "Tom G. alias Antonio Lauer", 2005.) koji su nastali na nedavnom foto sessionu i sjajno elaboriraju odnos između psihološkog portreta osobe i žanra akta u novom kontekstu Body Arta, performansa, čime se Tom Gotovac strastveno bavi već desetljećima, te je pozvan da sudjeluje u izložbi. Zatim Vlasta Delimar čiju ambijentalnu instalaciju "Tražim ženu" i instalaciju "Ogradila sam se" imamo u zbirci; Damir Stojnić (samostalni performans i u tandemu Stojnić - Kovačićek, s performansom "Red" inspiriranim likom i djelom Williama S. Burroughsa; premijerno izvedenom u sklopu Festivala FONA i "Poet Teatra" na pozornici Kluba "Palach", 2004. ), Ana Horn (Zagreb, Beč) s instalacijom lightboxes i skulptorskom instalacijom, Sven Stilinović s foto instalacijom, stolom "Geometrija krvožednosti", i performansom povezanim s radovima iz fundusa , Nemanja Cvijanović s videom "Mantra"( 2005. ) u kojemu Cvijanović pred vodopadom u Jajcu sam nastupa ka pjevač i performer, Petar Grimani (Split, predstavljanje umjetnika i nove splitske scene), Milijana Babić (instalacija, performans), te nekolicina performera koji bi nastupili sukcesivno u više termina za vrijeme trajanja izložbe: Krešimir Mustać (Rijeka), Zlatan Dumanić (Split), Andrej Zbašnik (Poreč), Zlatko Kutnjak (Rijeka). Video radovima će sudjelovati Edita Matan ("Tattoo - Dida zaštitnik", 2005.), Nemanja Cvijanović ("Mantra",2005.), Danica Mračević, Dražen Fligić Dalton ("Padobranci") i Edvin Šabanović - čiji je video "Dva" konceptualno povezan s likom i djelom književnika Igora Večerine,te s radom riječkog "Poet Teatra" (Igor Večerina, Klas Grdić, glazba:"Superbuddha", Siniša Vuković) koji će također biti simbolično zastupljen na izložbi kao i figura Kreše Kovačićeka koji je kao foto model i performer prava "rubna posebnost" riječke art scene već dvadeset i pet godina. Slikama u različitim tehnikama gostuju na izložbi Stjepan Lahovsky ("Jan Palach",1969.), Igor Zlobec (portreti boksera Riddicka Bowea i foto / video dokumentacija "Zlobecsport" aktivnosti 98. - 2005. ), Alen Alebić ("portreti" djeteta i psa), Zlatko Kutnjak (rad iz serije "Pompejanci", 2004. - 2005., još neizlagan). Karlo Došen bit će predstavljen fotografijama u kojima tematizira sublimnu, sakralnu, mističku dimenziju ("strast vjere", "strasti duše"), pošto sve može postati strašću, pa i vjera u boga: PASIJA je i muka,ali i "slast", u uzvišenom smislu transcendiranja smrtne boli i smrtnoga užitka u nadzemnom blaženstvu sjedinjenja s Božanstvom.

Izložba se bavi pitanjem na koji način se u različitim medijima i žanrovima - od portreta, akta, grupnog portreta i žanr scene do "mrtve prirode", enterijera i krajolika u samom "umjetničkom materijalu" prelama moment STRASTI, "PASIJE", ali ne samo kao teme već i kao nutarnjeg impulsa i "agensa" koji djeluje ne tek na sadržajnu već i na oblikotvornu, formativnu stranu umjetničkog čina, djela, autoafekcije i reprezentacije autora. Vođen tom intencijom, a sukladno temi napuljske izložbe, autor izložbe "Strast" odabrao je niz zanimljivih umjetnina iz fundusa MMSU među kojima vrijedna djela Raškajeve, Kraljevića, Hermana, Gecana, Uzelca, Joba, Šumanovića, Filakovca, Hegedušića, Kovačić Tajčević, Svečnjaka, Čelebonovića, Radauša, Augustinčića, Venuccija, Kaline, Šebalja, Kulmera, Jermana, Kutnjaka, Dumanića, V.D.Trokuta, Vlaste Delimar, Švrljuge Milić, Banić Zrinšćak, Zrinšćaka, Marina Paliske i drugih modernih i suvremenih umjetnika. Bronca Frana Kršinića, konceptualno reinterpretirana od strane suvremenog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića u instalaciji "Rijeka depo 1987. - 2003.", zajedno s radovima Kutnjaka, Paliske, Svena Stilinovića, Cvijanovića, upućuje na refleksiju o momentu zanosa, pasije, entuzijazma u utopijskim projektima Avangarde i ideološko - političkih superstruktura "izgradnje novoga svijeta", "novoga čovjeka" - suočenom s "postmodernim", "posthistorijskim", "posthumanističkim" uvjetima KRAJA (Lyotardovih velikih naracija, Progresa, Rasta, Utopije, Povijesti, Revolucije... ).

Koncepcija izložbe nastoji simbolično ukazati na korespondenciju između povijesnih, društvenih i kulturnih "strasti" i afektima nabijenih nutarnjih i vanjskih sukoba koji su dio ozračja dvaju mediteranskih gradova: Napulja i Rijeke, čiju "danuncijevsku", snažno "erotiziranu" i "campy" projekciju nalazimo u kolaž - triptihu riječkog umjetnika Marina Paliske ( "D'Anunnzio, Rijeka isušene ljubavi", 1989. - 2005. ).Muzej Moderne i Suvremene Umjetnosti Rijeka

 

web presence by
Web mastering by EFEKT - Internet Studio
e mail